Nu nog beter met PRINCE2 certificaat! – NOT

Twee maanden geleden belde een oud collega van een aantal jaren geleden of ik wilde meedingen als projectleider in een grote Sharepoint aanbesteding. Maar dan moest ik wel binnen een aantal weken PRINCE2 practitioner gecertificeerd zijn!  Hij had wel tips hoe dat snel kon. Nu doe ik al een half leven projecten en heb alle methoden inmiddels weten te relativeren.  In de PRINCE2 certificering had ik me nog nooit hoeven verdiepen.  Ik viel van de ene verbazing in de andere. prince-2-proces

Er ging een wereld van certificerende instituten, gecertificeerde organisaties en examen afnemende clubjes voor me open.  Via de verkregen tip kocht ik bij de Engelse organisatie ILX mijn duurste DVD ooit met een e-learning programma en het handboek.  Dit bleek gewoon te werken als een receptenboek!  Als bij een exacte wetenschap kun je zonder interactie met een docent precies leren hoe het in elke situatie hoort. En hoe je bijbehorende multiple choice vragen goed aanvinkt. Binnen enkele weken had ik mezelf gedrild om op de juiste plekken de juiste vakjes in te kunnen vullen bij de proefexamens voor Foundation (weten hoe het zit), en Practitioner (ook kunnen toepassen).

Niet dat dit leren zonder moeite ging. Dat uit je hoofd stampen was alweer erg lang geleden. Het dogmatische karakter wat er precies in welk proces op welke manier hoort te verlopen werkte behoorlijk op mijn zenuwen. En dat je alles van te voren uitgebreid moet bedenken om er daarna pas op te kunnen gaan sturen is toch echt niet meer van deze tijd….

Toen werd het tijd voor het examen.  Dit kon ik in Nederland niet doen bij ILX. Ook niet bij EXIN (geen contract) maar alleen via PROMETRIC bij APMG in Leusden. Een heel gedoe. Eigenlijk alleen ruimtes waar PC’s staan en je even achter kunt zitten om dingen aan te vinken.  Dat lukte en inmiddels zijn de certificaten binnen.  Wellicht ga ik er qua opdrachten in die aanbesteding later dit jaar zelfs nog wat aan hebben!

Maar ga ik mijn projecten nu anders doen?  Dacht het niet. Maakt zo’n certificaat een verschil voor de klant? Ook niet echt. Het hele verhaal oogt bij mij toch wel erg als een commercieel circus om vooral veel dure en weinig zinvolle opleidingen te kunnen verkopen omdat je zonder certificaat blijkbaar niet meetelt. En over vijf jaar moet het weer verlengd worden, opnieuw kassa. prince-2 logo

Als ik terugkijk naar opleidingen die ik tijdens mijn werkzame leven heb gevolgd waar ik wél veel aan gehad zijn het hele andere.  Zonder uitzondering bestaande uit enkele meerdaagse sessies in kleine groepen waarin je intensief door de stof heen werd geleid door ervaren docenten die het werk zelf ook deden. Gebaseerd op een visie en ervaring. En vooral niet al te dogmatisch. Daar kwam geen multiple choice in voor en ze waren bovendien veel gezelliger….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.