100 dagen DK-C, mijn top tien tools!

Voor een habbekrats alles flexibel en geïntegreerd in de cloud

Vanaf april inmiddels ruim 100 dagen actief onder de vlag van Dirk Koster Consultancy. Behalve druk aan de slag bij klanten betekende dat ook het inrichten van de eigen informatievoorziening. En dat was leuk! Want hoe vaak komt het nou voor dat je echt met een schone lei voor een  heel bedrijf de ICT kunt inrichten. Met de rol als veeleisende gebruiker, projectleider, IV-specialist én beslisser verenigd in een persoon zijn de lijnen bovendien lekker kort :-). In dit overzicht een top 10 van de tools waar ik echt blij van wordt.  Alles webgebaseerd en  ook als App te gebruiken  op tablet en mobiel. Met opslag in de Cloud en al of niet gratis abonnementen.

  1.  logo wordpressWebsite – WordPress (Gratis). Bij een nieuw bedrijf hoort een nieuwe website. Naast gewone webpagina’s wilde ik mijn ervaring slim etaleren, linkedin info  en recente tweets invoegen en eenvoudig relevante (Evernote) content delen met mijn netwerk.  Met hulp van mijn dochter Laurie voor de styling en vriend Kevin voor de techniek kon dit snel.  Resultaat: www.dk-c.nl.  Trots op!
  2. logo google appsGoogle Apps (€6 per maand). Voor e-mail een google apps abonnement genomen voor het dk-c.nl domein.  Vooral veel gebruikt voor de e-mail, contactinfo en de google maps routeplanner. Dit werkt vertrouwd en met de google appstore zijn makkelijk uitbreidingen mogelijk, bijvoorbeeld voor uitgebreider relatiebeheer (zie onder).
  3. logo base crmRelatiebeheer  – Base CRM (€15 per maand).  Base CRM is een via Google apps te gebruiken aanvulling. Als je druk bent met projecten zijn goede voorzieningen om je andere relaties niet te vergeten best belangrijk. Reminders, belafspraken, direct bellen vanuit je relatiebestand werkt handig. En als je een telefoongesprek afsluit plopt er een melding op waarin je even aan kunt geven waar het over ging en wat je hebt afgesproken. Nieuwe relaties importeer je met een muisklik vanuit linkedin. Al je klantenmail groepeert zich per contact. Na eerder lang met Solve CRM gewerkt te hebben vind ik dit echt weer een stap vooruit!  Met name het gebruik en de integratie op tablet en telefoon is veel beter.
  4. logo evernoteNotities en samenwerkenEvernote (Premium, €5 per maand). Nadat ik drie jaar terug eindelijk mijn notitieblok kon afschaffen ten gunste van een Ipad werk ik echt grotendeels digitaal.  Als document management specialist ben ik verwend:  ik stel hoge eisen aan het laagdrempelig en flexibel kunnen samenwerken met leveranciers, partners en klanten. Jaren werkte ik voor notities naar tevredenheid met Springpad, maar  dat hield er dit voorjaar onverwacht mee op. Nu overgestapt naar marktleider ‘notities’ Evernote en blij verrast door de mogelijkheden.  Mijn Springpad historie kon ik overzetten. Synchronisatie tussen apparaten en cloud werkt prima. Mijn aantekeningen en documenten houd ik per project bij. Waar relevant deel ik notities en lokale mappen met partners en klanten.  Interessante weblinks rondom mijn speerpunt thema’s markeer ik met trefwoorden. Deze worden door een wordpress plugin dan automatisch op de goede plek in WordPress geladen. Op www.dk-c.nl  worden ze gepubliceerd en staan open voor iedereen, en kan men zich abonneren op een thema-noteboek. En in de Evernote tijdlijn zie je precies wat er gebeurd. Compleet en  kleinschalig Enterprise Content Management. Werkt echt handig!
  5. logo office 365Office 365 (€8 per maand, op max 5 apparaten). Een deel van mijn werk bestaat toch gewoon uit het typen van documenten. Office is dan voor mij het product.  Hiervoor office365 in gebruik en dat werkt best goed. Nu Office sinds kort voor de Ipad beschikbaar is gaat dat nog makkelijker. Afknapper vind ik wel dat je documenten  alleen lokaal of naar een Onedrive kunt opslaan en niet direct naar andere Cloud voorzieningen.
  6. logo toms plannerProjectplanning  -Tom’s planner (€9 per maand). Elk project heeft zijn planning. MS-project is vaak veel gedoe en deelt niet makkelijk. Tabellen in Word, Excel of Powerpoint zijn slecht bij te houden.  Een tussenvorm is Tom’s planner. Hier houd je met weinig werk makkelijk online je planningen bij. Het deelt eenvoudig en alsnog importeren in MS-project kan ook. Een aanrader!
  7. logo acumulusBoekhouding – Acumulus (€9 per maand).  Dit vond ik een lastige keuze. Er zijn nogal wat boekhoudpakketten. Als niet-boekhouder wilde ik toch onafhankelijk zijn van een (duur) administratiekantoor dat alles voor me bijhoud. Dat leid tot afstand van de cijfers. Dan ga je het zelf alsnog bijhouden in een spreadsheet en dat geeft toch weer dubbel werk.  Daar ben ik allergisch voor. Acumulus helpt me om het in één keer correct bij te houden. Met twee avonden hulp van een specialist had ik het geheel op gang. Hier kan ik wanneer nodig ook op terugvallen.  Alleen voor de jaaropgave heb ik straks nog professionele hulp nodig. En altijd actueel inzicht hoe je ervoor staat geeft een goed gevoel.
  8. logo ritmeterRitmeter (€2 per maand).  Het uitwerken van de maandelijkse km-administratie (voor zakelijk gebruik van mijn prive auto) vond ik altijd een vervelend klus. Kostte me al gouw een uurtje. Ritmeter is een app op de telefoon die je bij elke zakelijke rit met een paar klikken aanzet en vlak voor het parkeren uitzet. Eventuele correcties doe je op de bijbehorende website en maandelijks krijg ik nu het complete overzicht kant en klaar in de mail. Ideaal!
  9. logo knabKNAB zakelijk  (€5 per maand)Een nieuwe start met een nieuwe bank. Behalve de gebruikelijke online betaalfuncties is er het gemak van diverse mail-meldingen als er wat binnenkomt, en het afhankelijk van je stand automatisch bij- of afboeken. En de prettige persoonlijke klantgerichtheid is een verademing.  Oh, en blijkbaar ben ik niet de enige die dat zo ervaart.
  10. logo roboformlogo symbaloologo otixoIntegratie.  Hoe zorg je dat al die webtools weer als een geheel prettig samenwerken? Juist: met weer andere tools.  Roboform Everywhere (€2 per maand) kan ik aanraden om niet gek te worden van alle logins, hij onthoud ze veilig. Symbaloo (Gratis) gebruik ik als startpagina met iconen van de toepassingen. En tenslotte is er  Otixo (€3 per mnd). Dit maakt van de diverse cloudopslagdiensten weer één geheel.

Bij mijn keuzen heb ik me laten leiden door dezelfde drijfveren als bij mijn klanten: gebruiksgemak & efficiency, makkelijk kunnen uitbreiden en veranderen. Verder  onderhoudsarm beheer.  Wat me opviel was het gemak waarmee je verbindingen en integraties kunt realiseren. Vaak zelfs zonder al te veel technische kennis. Daar was enkele jaren terug nog een hele technische staf voor nodig! Vraag is hoelang dat voor de grotere organisaties waar ik vooral werk nog wel het geval zal zijn.  Ook daar komt dit binnen bereik.

Meer weten, tips of reacties? Laat het me weten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.